Päivä mikä-mikä-maassa

Yleensä harjoittelija aloittaa meillä siivoushommilla, toteaa pomo iloisesti puhelimessa. Mikäs siinä, ei tässä mitään hienohelmoja olla! Aiotko tosiaan mennä autokorjaamolle - mitä sä siellä teet? Ilkkuva poikani elää autoista ja tietää niistä kaiken. Minusta tuntuu, että minua ei oteta vakavasti. 

TET-päivä alkaa julmassa vastatuulessa. Poljen hullun lailla ja pelkään koko matkan, että myöhästyn ja saan potkut ennen kuin ehdin nähdä vilaustakaan siivousharjasta. Toimistossa läähätän pojille huomenta - viisi minuuttia etuajassa, huh!  

Hallissa on tekemisen meininki. Varmaan kivaa tehdä työtä, jossa tulee valmista. Jarrupalat uusiksi ja se on siinä! Milloin opo saa valmista aikaan? Silloin kun opiskelijalla on lakki päässä ja paperit kädessä? Silloin kun hänellä on seuraava opiskelupaikka? Työpaikka? Onnellinen elämä? Apua! 

Ronysta tulee  insinööri, lopetti juuri harjoittelun, jatkaa korjaamolla kesäduunissa. Mistäs lukiosta sitä tullaan, utelen. Täältähän minä Mäntsälästä. Auts! Entinen opiskelijani - noloa, miten olen voinut unohtaa! Vau, kiva nähdä sinut täällä! Ainakin joku on löytänyt alan, josta tykkää. Houkuttelen Ronyn oppaaksi tuleville autoalan hakijoille. Loistava löytö, syksyllä soitellaan!

Korjaamon konkarin Anteron aloittaessa uransa autossa oli kymmenen piuhaa. Joka piuhasta tiesi, mistä se tulee ja minne se menee. Se riitti. Nyt pitää hallita dataa ja bittiä ja vieläpä kielillä. Kumpi on muuttunut vuosikymmenissä enemmän, auto vai lukio? 

Osaan leipoa karjalanpiirakoita ja kirjoittaa juttuja - autoista en tiedä mitään. Tunnen itseni kädettömäksi, kunnes: lakaisen keittiön lattian, vien roskat, pyyhin pitkopullan murut pöydältä, kiillotan ovia, jynssään asiakastiskiä. Tätä osaan! 

Lounaalla pomon yrittäjätuttu kysyy: mitäs te opettajat osaatte tehdä TETissä? Nielaisen kaurakeksin ja jään sanattomaksi. 

Lounaan jälkeen pistän harjan heilumaan hallilla. Autoparka on kyntänyt ojaa, lapioin kaverina pari sangollista savikokkareita jäteastiaan ja siivoilen lattiaa, joka on aika puhdas ilmankin - siistejä poikia. 

Saitko kätesi autonrasvaan? kysyy poikani illalla. Juu juu, totta kai, olin sentään autokorjaamolla! Ihanko totta, mitä teit? No - lakaisin lattiaa. Harjanvarsi oli ihan rasvassa. 

Kirjoittaja Sirpa Repo toimii opinto-ohjaajana Mäntsälän lukiossa.

Apuvalikko

Hakulomake