Opinto-ohjaus

AJANKOHTAISTA  

Lukio-opintojen rakenne - ohjeita aloittaville opiskelijoille.

 
 OPINTO-OHJAUS MÄNTSÄLÄN LUKIOSSA 

Opinto-ohjauksesta vastaa lukiossa opinto-ohjaaja. Jokaisella opiskelijaryhmällä on myös ryhmänohjaaja, joka seuraa oman ryhmänsä opiskelijoiden edistymistä ja puuttuu tarvittaessa ongelmiin. Lisäksi jokainen opettaja on opinto-ohjaaja oman oppiaineensa opiskeluun liittyvissä kysymyksissä.  

OPINTO-OHJAAJAN VASTAANOTTO

Mäntsälän lukion opinto-ohjaajana toimii Sirpa Repo. Hän on tavoitettavissa pääsääntöisesti koulupäivien aikana klo 8 - 15.
Aikoja voi varata myös klo 15 jälkeen. Poikkeukset vastaanottoajoissa näkyvät opinto-ohjaajan ajanvarauskalenterissa. 

Varmimmin opinto-ohjaajan luo pääsee varaamalla ajan opinto-ohjaajan oven vieressä olevasta kalenterista (1. krs). Opinto-ohjaajan luona voi käydä myös ilman ajanvarausta sikäli kuin hän on vapaana. Tapaamisen voi sopia myös soittamalla tai tekstaamalla (040 3145 303) tai sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai Wilman kautta. Opinto-ohjaajan luona voi käydä oppitunnin aikana, opo merkitsee tällöin poissaolon syyn Wilmaan.

HENKILÖKOHTAINEN OHJAUS

Henkilökohtaiseen ohjaukseen voi hakeutua tarpeen mukaan. Opinto-ohjaaja myös kutsuu ohjaukseen tarvittaessa. Lisäksi opinto-ohjaaja haastattelee jokaisen opiskelijan vähintään kerran lukuvuodessa.

OPINTO-OHJAUKSEN PAKOLLINEN KURSSI

Jokainen lukio-opiskelija suorittaa pakollisen opinto-ohjauksen kurssin. Kurssin tavoitteena on, että opiskelija saa lukio-opintojen aloittamiseen ja suorittamiseen sekä jatko-opintoihin hakeutumiseen liittyvät keskeiset tiedot ja taidot. Kurssiin liittyen järjestetään tutustumista työelämään sekä toisen ja korkea-asteen koulutuspaikkoihin. 

Opinto-ohjauksen kurssilla käsitellään kaikille opiskelijoille yhteisiä, lukio-opintoihin, ylioppilastutkintoon, jatko-opintoihin, ammatti- ja urasuunnitteluun liittyviä kysymyksiä sekä kulloinkin lukio-opintojen kannalta ajankohtaisia asioita. 

Keskeiset sisällöt

  • lukioon perehdyttäminen, opintojen rakentuminen ja omien opiskelutaitojen kehittäminen
  • itsetuntemus
  • omien toimintamallien ja vahvuuksien tunnistaminen
  • lukio-opiskelun kulku ja ylioppilastutkinto, abiturienttivuoteen liittyvät paineet
  • työelämätietous
  • ammatillinen suuntautuminen ja jatko-opintojen pohtiminen
  • jatko-opintoihin hakeutuminen
  • työelämään siirtyminen

Opinto-ohjauksen pakollinen kurssi on hajautettu opiskelijan koko lukioajalle. Pakollinen kurssi koostuu opinto-ohjauksen luokkatunneista (5 - 6 tuntia / vuosi), ryhmänohjaajan ohjaustuokioista (tähtihetket) ja osallistumisesta yhteisiin tiedotus- ja koulutustilaisuuksiin ja tutustumiskäynteihin.

Apuvalikko

Hakulomake