Tukipalvelut

Opiskelijahuolto

Opiskelijahuoltoon kuuluu opiskelijoiden fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtiminen. Tavoitteena on

• luoda turvallinen ja terve opiskelu- ja työympäristö ja ehkäistä syrjäytymistä
  • tunnistaa oppimisvaikeuksia ja muita ongelmia ja puuttua niihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Opiskeluhuoltoryhmä

Oppilaitoskohtaisen opiskeluhuoltoryhmän tehtävänä on vastata oppilaitoksen opiskeluhuollon suunnittelusta, kehittämisestä, toteuttamisesta ja arvioinnista. Ryhmän varsinaisia jäseniä ovat rehtori, apulaisrehtori, opinto-ohjaaja, erityisopettaja, kouluterveydenhoitaja, koulukuraattori, koulupsykologi, ruokapalveluvastaava ja opettajajäsen. Ryhmän kokoonkutsujana ja puheenjohtajana toimii rehtori. Opiskeluhuoltoryhmä voi tarvittaessa kuulla asiantuntijoita. Ryhmän keskeinen tehtävä on oppilaitosyhteisön terveellisyyden, hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen sekä muun yhteisöllisen opiskeluhuollon toteuttaminen ja kehittäminen.

Asiantuntijaryhmä kootaan yksittäisen opiskelijan tai opiskelijaryhmän opiskeluhuollon tuen tarpeen selvittämiseksi ja palvelujen järjestämiseksi. Ryhmän kokoaa se opetushenkilöstön tai oppilashuollon palvelujen edustaja, jolle asia työtehtävien perusteella kuuluu. Asiantuntijaryhmän monialaisuus ja tapauskohtainen kokoonpano perustuu yksilölliseen harkintaan, käsiteltävään asiaan ja siinä vaadittavaan osaamiseen.  Asiantuntijaryhmään voidaan nimetä asiantuntijoita jäseneksi vain opiskelijan, tai, ellei hänellä ole edellytyksiä arvioida annettavan suostumuksen merkitystä, hänen huoltajansa suostumuksella. Asiantuntijaryhmä nimeää keskuudestaan vastuushenkilön.

Kuraattoripalvelut

Koulukuraattori on koulussa toimiva luotettava aikuinen, joka kuuntelee, tukee ja ohjaa erilaisissa elämään liittyvissä asioissa. Kuraattorin kanssa voi keskustella mm. koulunkäyntiin liittyvistä pulmista, kaveri- ja perhesuhteista sekä elämässä tapahtuvista muutoksista. Nuori voi saada tukea koulukuraattorilta myös omaan elämäänsä ja kehitykseensä liittyvissä asioissa.

Vanhemmat voivat keskustella koulukuraattorin kanssa kotitilanteesta tai kasvatusasioista. Ratkaisuja pulmatilanteisiin etsitään yhdessä vanhempien ja mahdollisesti muiden koulun muiden aikuisten kanssa. Tarvittaessa tehdään yhteistyötä lastensuojelun, perheneuvolan ja terveydenhuollon kanssa. Kuraattorin kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia.

Jo huoleen tarttuminen ja asiasta ääneen puhuminen usein helpottaa oloa ja selkiinnyttää omia ajatuksia. Koulukuraattori pystyy tarjoamaan ulkopuolisen näkökulman tilanteeseen ja tarvittaessa ohjaamaan eteenpäin tarkoituksenmukaisen tuen saamiseksi.

Yhteyttä voi ottaa oppilas itse, huoltaja tai opettaja. Tietoja koulukuraattori Jonna Kruunarin paikallaolosta saa työhuoneen ovelta 1. kerroksesta. Hänet tavoittaa myös puhelimitse 040 314 6732 tai sähköpostilla jonna.kruunari(at)mantsala.fi tai Wilman kautta. Ota rohkeasti yhteyttä!

Psykologipalvelut

Lukion psykologin tehtävänä on edistää opiskelijoiden hyvinvointia sekä tukea opiskelua. Psykologia voidaan tarvita silloin, kun pulmat liittyvät ihmissuhteisiin tai tunne-elämään (kuten mieliala, ahdistuneisuus, jännittäminen tai pelot). Nuori itse tai myös huoltaja voi ottaa yhteyttä psykologiin. Psykologi tekee myös oppimisvaikeuksiin liittyviä arviointeja, joihin ohjaudutaan erityisopettajan kautta. Mäntsälän lukion koulupsykologina toimii Suvi Ahonen, s-posti suvi.ahonen(at)mantsala.fi, puh. 040 314 6733.

Erityisopettajan palvelut

Erityisopettaja Tomi Aaltosen puoleen voi kääntyä erilaisissa oppimisen ja opiskelun vaikeuksissa. Erityisopettaja ei anna aineiden tukiopetusta vaan ohjaa opiskelijaa opiskelutaidoissa. Erityisopettajan vastaanotolle pääsee opinto-ohjaajan tai opettajan kautta tai ottamalla suoraan yhteyttä erityisopettajaan. Hänet tavoittaa puhelimitse 040 314 5949 tai sähköpostilla jaana.nieminen(at)mantsala.fi tai Wilman kautta.

Terveydenhoito

Opiskeluterveydenhuollon tavoitteena on lisätä opiskelijan elämänhallinnan taitoja ja nostaa esiin opiskelijan terveet elämäntavat myönteisenä arkielämän voimavarana. Terveydenhoitaja on vaitiolovelvollinen ja yhteistyö opiskelijan kanssa perustuu molemminpuoliseen luottamukseen.

Terveydenhoitaja palvelee opiskelijaa seuraavanlaisissa tilanteissa:

• terveystarkastus kerran lukio-opintojen aikana: terveystarkastuksessa keskustellaan terveydentilasta ja elintavoista sekä opiskeluun liittyvistä terveyshaasteista
  • ensiaputilanteet
  • äkilliset koulupäivän aikana tapahtuneet sairastumiset
  • rokotusasiat
  • seksuaali- ja ehkäisyneuvonta
  • tuen tarve päihteiden käytön hallinnassa
  • mieliala huolestuttaa opiskelijaa
  • opiskelijan terveydentilassa on jokin huolestuttava asia, joka vaikuttaa opiskeluun

Opiskeluun liittyvissä terveysasioissa kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä terveydenhoitajaan! Vastaanotto ilman ajanvarausta lukiolla maanantaisin 11.30-12.30 ja keskiviikkoisin klo 11.30-12.30, muutoin vastaanotto samoina päivänä ajanvarauksella. Terveydenhoitajana toimii Ulla Lehtinen p. 040 314 5933 tai ulla.lehtinen(at )mantsala.fi. Ajan varaaminen on helpointa Wilman kautta.

Hammashoito

Hammashoito on terveyskeskuksessa alle 18-vuotiaille maksuton. 18 vuotta täyttäneiltä peritään käyntimaksu ja toimenpidemaksu. Terveyskeskushammaslääkäreiden ja suuhygienistien ajanvaraus tapahtuu ma - to klo 8 - 11 ja 12 - 15.30 sekä pe klo 8 - 11 ja 12 - 14 numerosta (019) 264 5584