YLIOPPILASTUTKINTO

Tietoa ylioppilastutkinnosta 

Ylioppilastutkintolautakunnan sivut: ohjeita, hinnasto, pisterajoja aiemmilta vuosilta, hyvän vastauksen ohjeita ja muuta hyödyllistä tietoa.

YLE:n Abitreeneissä voit tutustua vanhoihin YO-kokeisiin. Sivuilla myös kertausmateriaalia.

 Lyhyesti tietoa YO-tutkinnosta:

 • Ylioppilastutkinto järjestetään kahdesti vuodessa. Tässä koepäivät.

 • Tutkintoon osallistuminen edellyttää, että aineen pakolliset opintojaksot on suoritettu ennen koetta. Kielissä, joissa ei ole pakollisia opintojaksoja, tulee suorittaa vähintään kolme opintojaksoa. 

 • Kokeiden tehtävät laaditaan pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojaksojen oppimäärien mukaan. Tehtäviin voi tutustua Abitreenit-sivustolla.  

 • Ylioppilastutkintoon kuuluu vähintään viisi koetta. Näiden lisäksi opiskelija voi kirjoittaa ylimääräisiä aineita niin paljon kuin hänen ohjelmaansa mahtuu.

  • Äidinkieli on kaikille pakollinen aine.
  • Lisäksi on suoritettava neljä muuta ainetta siten, että aineita on vähintään kolmesta eri ryhmästä: matematiikka, vieras kieli, ruotsi, reaali.

 • Kokelas voi osallistua yhtenä koepäivänä vain yhden reaaliaineen kokeeseen. Siten yhdellä tutkintokerralla (syksy tai kevät) voi suorittaa enintään kaksi reaaliaineen koetta, yhden kummastakin aineryhmästä. Aineet on jaettu kahdelle eri päivälle seuraavasti:

  biologia
  filosofia
  fysiikka
  historia
  psykologia

           kemia
  maantiede
  terveystieto
  uskonto / ET
  yhteiskuntaoppi
 • Matematiikassa ja kielissä järjestetään kahden eri tason mukaiset kokeet (lyhyt/keskipitkä/pitkä). Vähintään yhdessä aineessa tulee suorittaa pitkä koe.

 • Ylioppilastutkinto tulee suorittaa enintään kolmena peräkkäisenä tutkintokertana. Hylätyn kokeen saa uusia kolme kertaa seuraavan kolmen kirjoituskerran aikana. Hyväksyttyä koetta saa uusia rajoituksetta. Ylioppilastutkintoa voi valmistumisen jälkeen täydentää uusilla aineilla.

 • Kokeet tarkastaa ja arvostelee valmistavasti lukion asianomaisen aineen opettaja ja lopullisesti ylioppilastutkintolautakunta. 
   
 • Ylioppilastutkinnosta annetaan seuraavia arvosanoja: laudatur (L), eximia cum laude approbatur (E), magna cum laude approbatur (M), cum laude approbatur (C), lubenter approbatur (B), approbatur (A) ja heikoimpana improbatur (I), joka on hylätty arvosana.

 • Yhtä pakollista hylättyä arvosanaa on mahdollista kompensoida siten, että hylätystä huolimatta pääsee ylioppilaaksi. Kompensaatio ei muuta hylättyä hyväksytyksi, todistukseen tulee merkintä hylätystä kokeesta. Kompensaatiossa pisteet kertyvät seuraavasti:

  Ylioppilastutkinnon arvosanat ja pisteet     

  Kompensaatioon tarvittava pistemäärä

  L = 7 pistettä   i => 10 pistettä
  E = 6 pistettä    
  M = 5 pistettä    
  C = 4 pistettä    
  B = 3 pistettä    
  A = 2 pistettä   Pisteet kertyvät vain pakollisista aineista.

   
 • Ylioppilastutkintotodistus annetaan opiskelijalle, joka on suorittanut hyväksytysti ylioppilastutkinnon pakolliset kokeet ja joka saa lukion päättötodistuksen. Huom. Päättötodistuksen saaminen edellyttää, että opiskelija on suorittanut kaikki pakolliset opintojaksot, vähintään 20 op valtakunnallisia valinnaisia opintojaksoja ja yhteensä 150 opintopistettä.

 • Lukion opinto-ohjelman suunnittelu kannattaa aloittaa YO-tutkinnon aikataulusta. Opinto-ohjaaja, rehtori ja muut opettajat antavat tietoa ja suunnitteluapua ylioppilastutkintoa koskevissa asioissa.

 • Ylioppilastutkintoon ilmoittaudutaan Wilman kautta. Kevään tutkintoon ilmoittautuminen päättyy marraskuun loppupuolella ja syksyn tutkintoon toukokuun lopussa. Tarkemmat päivämäärät näkyvät etusivun kalenterissa. Ilmoittautuminen on sitova eli sitä ei voi perua ilmoittautumisajan päätyttyä. Lukiosta jo valmistunut saa ilmoittautumisohjeet koulun etusivulta.

 • Ylioppilastutkinnon kokeet ovat sekä maksuttomia että maksullisia. Oppivelvollisten opiskelijoiden koulutus on maksuton, jolloin viisi pakollista ainetta voi kirjoittaa maksutta, loput tulee maksaa itse. Maksuperuste syntyy ilmoittautumisesta eli maksu on suoritettava, vaikka ei osallistuisikaan kokeeseen. Tietoa maksuista.

Apuvalikko

Hakulomake