Tietokoneet opiskelussa

Kannettavat tietokoneet lukion aloittaville

Mäntsälän lukiossa on syksystä 2013 alkaen hyödynnetty tieto- ja viestintätekniikkaa osana opetusta entistä monipuolisemmin. Jokaisella lukion aloittavalla tulee olla oppitunneilla käytössään opiskeluun soveltuva laite, käytännössä kannettava tietokone. Tämä laite voi olla opiskelijan oma tai lukion tarjoama. Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta löytyvät koneelle asetetut vaatimukset.

Kaikilla lukion syksyllä 2023 aloittavilla maksuttomaan toisen asteen opiskeluun oikeutetuilla on mahdollisuus saada käyttöönsä Mäntsälän kunnan vuokraama kannettava tietokone.

  • Tietokoneella on vakuutus. Vahinkotapauksen yhteydessä vakuutuksen omavastuu 200 euroa (+alv 24%) peritään opiskelijalta.
  • Opiskelija vastaa itse koneen ylläpidosta ja toimintakunnossa pitämisestä.
  • Opiskelija sitoutuu noudattamaan koneen käytössä sitoumusta ja Mäntsälän lukion tietotekniikan käyttösääntöjä.
  • Väärinkäytösten johdosta opiskelija menettää oikeuden kunnan tarjoamaan tietokoneeseen.

Mikäli opiskelija haluaa kunnan tarjoaman tietokoneen käyttöönsä, hänen tulee palauttaa ensimmäisenä koulupäivänä sitoumus asiasta allekirjoitettuna ja kahtena kappaleena. Sitoumus lähetetään lukioon hyväksytyille hyväksymiskirjeen mukana. Koneita tilataan ainoastaan ilmoittautumisen yhteydessä sitoumuksen palauttaneille!

Muilla kuin oppivelvollisilla on myös mahdollista saada tietokone käyttöönsä. Tällöin opiskelija allekirjoittaa sopimuksen ja maksaa 50 euron omavastuuosuuden, jota ei palauteta. Kone palautetaan lukiolle opintojen päättyessä.

Vakuutustiedot 

Aloittavien opiskelijoiden tietokoneet jaetaan ensimmäisenä koulupäivänä. Opiskelijat saavat päivän aikana tarvittavan ohjeistuksen koneen käyttöönottoon. Koneelle on asennettava seuraavat ohjelmat:

  • LibreOffice suomi (latauslinkki)
  • Google Chrome ja Mozilla Firefox 
  • Adobe Reader (latauslinkki), poista rasti McAfee Security Scan Plus -apuohjelman kohdalta
  • Mäntsälän kunnan IT-tuen kantana on, että koneiden tietoturvaksi riittää Windows 10 mukana tuleva suojaus. Halutessaan opiskelija voi hankkia koneelle myös erillisen tietoturvaohjelmiston.
  • Mäntsälän lukion opiskelija voi ladata Microsoft Office 2016 -paketin omalle koneelleen. Käyttölisenssi on voimassa lukiossa opiskelun ajan. Ohjelmiston lataus tehdään opiskelijan edu.mantsala.fi-tilin kautta.
  • Lisäksi koneille on asennettava joitain oppiainekohtaisia ohjelmia (esimerkiksi GeoGebra (matematiikka), LoggerPro (fysiikka, kemia, biologia) ja ChemSketch (kemia)). Ohjeet näiden asennuksesta tulevat kyseisten aineiden oppitunneilla.

Apuvalikko

Hakulomake